Ako často by sa malo čistiť auto?

Čistenie vášho auta je dôležitým aspektom údržby vozidla, ktorému sa však mnohí snažia vyhnúť. Udržiavať svoje auto čisté je nie len esteticky príjemné, ale je to aj spôsob, ako zvýšiť dlhovekosť a hodnotu svojho auta. Zatiaľ čo niektorí chcú vyčistiť svoje auto sami, iní radšej zaplatia za profesionálne čistenie v autoumyvárni. Bez ohľadu na vaše preferencie vám poskytneme informácie o tom, ako často čistiť vozidlá.

Dôležité faktory

Frekvencia čistenia vášho auta závisí od niekoľkých faktorov. Vo všeobecnosti najdôležitejším faktorom je PROSTREDIE v ktorom žijete. Či žijete na vidieku, v mestskej oblasti, alebo v blízkosti priemyselnej zóny, vaše vozidlo je neustále vystavené prachu a iným nečistotám obsiahnutým vo vzduchu. V mestských lokalitách je to kontaminácia z priemyselných aktivít, na vidieku skôr zvýšený podiel peľu a nečistoty z polí.

Obe prostredia môžu mať vplyv na lak a pokiaľ je vozidlo neošetrované, môže to viesť k poškodeniu laku hrdzou. Používa sa termín „vzdušná hrdza“, čo znamená napádanie laku mikročiastočkami železa zo vzduchu. Tieto sa napichávajú do laku a postupne hrdzavejú. Tento efekt je neskôr viditeľný ako malé červené bodky v laku. Zároveň sa prejavuje zvýšenou drsnosťou laku, pripominajúcu v extrémnom prípade až pocit šmirgľového povrchu.  V každej z týchto oblastí, dokážete čistením vášho vozidla vhodnou autokozmetikou raz týždenne, predĺžiť životnosť laku.

Bez ohľadu na to, kde žijete, sú tu aj nepríjemnosti vtákov. Tomuto znečisteniu nemôžete uniknúť, tak sa ho snažte vyčistiť hneď, ako ho spozorujete.

Bez ohľadu na počasie, vyčistite auto!

Ďalším faktorom, ktorý môže ovplyvniť rutinné čistenie auta, je počasie. Slnečné dni spôsobujú vyblednutie laku, zatiaľ čo dážď, najmä kyslý dážď, môže napádať ochrannú vrstvu nad farbou.

Pre vodičov, ktorí žijú v oblastiach s miernejšími poveternostnými podmienkami, môže byť prijateľnejšie umývať vozidlo menej často. Ak uvažujete o čistení auta asi dvakrát alebo trikrát za mesiac, nezabudnite investovať do kvalitnej autokozmetiky na čistenie automobilov na trhu, aby ste dosiahli dlhotrvajúce výsledky. Vo všeobecnosti platí, že dobrá a kvalitná autokozmetika plní estetický, konzervačný, ale aj hygienický aspekt starostlivosti o vaše vozidlo.

Ak dávate prednosť umývaniu vozidla sami, odporúčame dodržiavať tieto tipy, aby ste predišli neželanému poškodeniu:

Proces umývania exteriéru vždy začínať tlakovým oplachom, aby ste z karosérie odstránili všetky drobné zrnité nečistoty. Ak máte, kľudne zoberte na pomoc nejaký predumyvač, aby vám pomohol v rozpustení nečistôt.

Následne používajte profesionálny pH neutrálny šampón a nie zbytky z koncentrátu na umývanie riadu. Tie dokážu v niektorých prípadoch skôr uškodiť, ako pomôcť.

Na špongiu používajte vždy najmenej jedno vedro. Ideálne je mať vedrá dve a obe vybavené tzv. separátorom pevných častíc. Takýmto vedrom eliminujte, že si vlastnou prácou poškodíte lak.

Nezabudnite umývať svetlá, rámy dverí a poznávaciu značku!

Vyvarujte sa umývania auta na priamom slnku, ale aj umývaniu pri vysokej teplote

Pri sušení vozidla používajte kvalitné pomôcky a doplnky. Odporúčame prírodnú, alebo syntetickú jelenicu, alebo špecializované uteráky z kvalitného mikrovlákna.

Nezabudnite na interiér! Čistenie interiéru vášho vozidla je rovnako dôležité ako ochrana vonkajšieho prostredia a nemalo by sa zanedbávať. Veľa znečistenia sa prenáša z vonku do interiéru vozidla, čo spôsobuje poškodzovanie materiálov, ale v neposlednom rade znehodnocuje priestor z hygienického pohľadu. Vzhľadom k tomu, že v aute trávime veľa krát dlhé hodiny, tejto téme sa ešte budeme venovať podrobnejšie.

Nútiť majiteľa vozidla k nejakým pevným pravidlám v oblasti umývania, je viac-menej nezmysel. Pravdou však zostáva, že auto je váš denný partner na niekoľko hodín, alebo aj stovky kilometrov. Pokiaľ sa budete starať o jeho stav a čistotu vhodnou autokozmetikou, vozidlo vám na oplátku poskytne reprezentatívny vzhľad a čisté, hygienicky nezávadné prostredie pre život vás a vašich blízkych.

reakcia

  1. Dobrý večer chcel by som sa poradiť z odborníkom ako sa starať o lak auta správne nedávno som kupoval auto a zopár krát som ho umyl a mám tam také výry z utierania z utierkou do sucha kružívými pohybmi a tak si idem po radu, a daľšia vec sú také jemné škrkance.., Za každú radu budem prípadne aké prípravky by ste mi odporučili kúpiť

Napíšte reakciu

Facebook
YouTube
Instagram